Chili con carne op de BBQ

Iedereen kent Mexico als het land van de mariachi, de sombrero en de tequila, maar ook de Mexicaanse keuken is het ontdekken waard. ¡Caramba!

 

Chili con carne op de BBQ

De Mexicaanse keuken is een samensmelting van verschillende keukens. De basis ligt in de Azteekse cultuur. De Spaanse en Franse keuken hebben echter ook een enorme invloed uitgeoefend. De meest gekende Mexicaanse gerechten zijn uiteraard taco’s, burrito’s en guacamole, maar ook chili con carne wint steeds meer aan populariteit!

Chili con carne is een stoofpotje met als basis ingrediënten vlees en chilipeper. De oorsprong van dit populaire gerecht ligt in het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Het werd oorspronkelijk gemaakt met stukken buffelvlees.

Sudderen op de barbecue

Het bereiden van chili con carne is heel eenvoudig. Je krijgt het beste resultaat wanneer je voldoende tijd rekent om de stoofpot te laten sudderen. Sudderen op een barbecue? Het klinkt gek, maar het is perfect mogelijk. Dankzij Barbecook’s sudderpotten is het kinderspel. Deze gietijzeren potten zijn voorzien van pootjes, waardoor je deze perfect rechtstreeks in de kolen van jouw vuurschaal kan zetten. Ook zou je kunnen kiezen voor onze Junko. Deze ‘all-in-one’ driepoot + rooster + vuurschaal maakt het mogelijk om te koken boven een zelfgemaakt vuur. Door de combinatie van de robuuste katrol, stevige ophangkettingen en een Barbecook sudderpot tover je een heerlijke chili con carne op tafel. Geniet na de chili con carne nog van een heerlijk frisse Corona en wat Reggaeton muziek rond de vuurschaal. Waar is dat feestje?

Bereiding van chili con carne

Voor de bereiding van de chili con carne maken we gebruik van de Barbecook Junko, maar een andere vuurschaal werkt even goed.

Schil en snij alle groenten fijn en pers de look.

Maak de kolen aan en zet de sudderpot er midden in. Verhit de olijfolie en stoof de fijngesneden ui en look aan. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak gaar. Kruid met peper en zout. Voeg hierna de wortelen, uitgelekte kidneybonen en paprika toe. Snij de rode chilipeper overlangs in twee, verwijder de zaadjes en voeg ook toe in de sudderpot. Kruid met kaneel, komijn, laurier, tijm en paprikapoeder. Voeg het tomatenconcentraat, de tomatenblokjes en rode wijn toe en laat 30 à 40 minuten sudderen. Pruttelt het te hard? Zet dan even van het vuur. Roer regelmatig, zodat het niet aanbakt.

Serveer met rijst, wat limoen, verse koriander en zure room. ¡Buen Provecho!

Wist-je-datje

In Amerika worden heel wat varianties gemaakt van de chili con carne. Sterker nog, er worden regelmatig ‘Chili cook offs’ gehouden. Hierbij moeten de deelnemers een zo uniek en intens mogelijke smaak proberen creëren met hun chili con carne. Zo ontstond er al chili con carne met chocolade en koffie. Klaar voor een uitdaging?

Producten in dit artikel

Translation missing: nl.products.sliders.previous
»