Ananas met wodka op de BBQ

Na een heerlijk barbecuefestijn, genieten we graag nog van een zoete afsluiter. Zet je barbecue dus nog niet te gauw aan de kant, want voor dit dessert gebruiken we ook de BBQ! Wat dacht je van gegrilde ananas met wodka? Een heerlijk exotisch dessert met pit!

Pineapple with vodka on the BBQ

Ananas, een verfrissende en veelzijdige fruitsoort

Ananas doet ons ongetwijfeld allemaal wegdromen naar een exotische strandvakantie, toch is ananas eerder winterfruit dan zomerfruit. Het seizoen loopt ongeveer van november tot april. Dan is ananas op z’n best. Tegenwoordig kan je ananas echter het hele jaar door kopen in de supermarkt. Een ananas is rijp als de onderkant lichtzoet ruikt en de vrucht een gele gloed heeft. Met ananas kan je oneindig veel kanten uit. Het geeft een verfrissende toets in een salade, op een pizza of in een dessert. En het wordt allemaal nog een tikkeltje beter als je de ananas verwerkt in een barbecuerecept, want ananas op de BBQ is on-weer-staan-baar!

Bereiding van ananas met wodka op de BBQ

Voor de bereiding van de ananas met wodka op de BBQ, gebruiken we een Barbecook special edition: de Edson ‘Belgian Red Devils’ BBQ. Deze houtskoolbarbecue werd – zoals de naam al doet vermoeden - ontworpen ter ere van ons Belgisch voetbalteam. De Edson staat gekend om z’n multifunctionaliteit: het toestel kan gebruikt worden om te barbecueën, maar kan ook worden omgetoverd tot een leuke bartafel. Ideaal om te gebruiken tijdens het volgen van het voetbal op groot scherm! Wij halen deze special edition alvast boven tijdens het EK 2021. Dit recept van ananas met wodka op de BBQ maken we klaar in het kader van de match tussen België en Rusland, vandaar het gebruik van wodka, iets typisch Russisch!

Doe alle ingrediënten voor de marinade in de blender. Snij de ananas overlangs in een 8-tal stukken en verwijder het harde gedeelte. Leg de ananas in een schaal, overgiet met de marinade en dek af met plastic folie. Laat de marinade enkele uren intrekken.

Leg enkele aanmaakblokjes op het grondrooster van de Edson BBQ en zet er de Barbecook houtskoolstarter bovenop. Giet de houtskoolstarter vol met houtskool en steek de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer door een van de gaatjes onderaan de starter. Wanneer er een dun laagje grijze as op de kolen ligt, kan je ze droppen in de barbecuekuip. Leg het rooster vervolgens op de BBQ.

Haal de ananas uit de marinade van wodka en laat uitlekken. Spies de stukken ananas nu op spiesjes. Wij gebruiken hiervoor Barbecook’s spiesjes uit chroom met houten handvat. Bak de spiesjes ananas goudbruin op de BBQ gedurende 3 à 4 minuten.

Maak ondertussen de mascarponecrème klaar. Roer hiervoor de mascarpone mooi glad met 2 eetlepels vanillesuiker en 1 eetlepel citroensap.

Serveer de gegrilde ananas met de mascarponecrème en eventueel nog wat extra wodka marinade. Werk af met fijngehakte pistachenootjes.

Enjoy!

image