Poire belle Hélène op de BBQ

Op zoek naar een simpel nagerecht waarmee je toch heel wat indruk maakt bij je gasten? Dan is dit dessert op de barbecue zeker iets voor jou! De ‘poire belle Hélène’ is een Franse klassieker onder de desserts en bestaat uit in suikersiroop gepocheerde peren overgoten met warme chocoladesaus. Krijg jij ook al het water in de mond? Let’s Barbecook & chill!

Poire belle Hélène on the BBQ

Vanwaar de naam ‘poire belle Hélène’?

‘Poire belle Hélène’, wel een heel specifieke naam voor een dessert, niet? We schetsen even kort de achtergrond van dit heerlijke nagerecht. Hélène verwijst naar een zekere Helena van Troje. Helena was de dochter van de Griekse oppergod Zeus en Leda en volgens de Griekse mythologie was het de mooiste vrouw op aarde. Zo mooi dat de Fransen een dessert naar haar vernoemden op het eind van de 19e eeuw. Wat een eer! 

image-two-column -leftimage-two-column -right

Bereiding van poire belle Hélène op de BBQ

Voor de bereiding van het dessert ‘poire belle Hélène’ op de BBQ maken we gebruik van de Barbecook Kamal

Schil de peren met een dunschiller en snijd ze middendoor. Laat een klontje boter in Barbecook's sauspannetje smelten en meng ondertussen de kaneelsuiker en rietsuiker. Borstel met behulp van de Barbecook marinadeborstel de gesmolten boter over de peren en rol deze door het kaneelmengsel. Voeg bij de overige boter een scheutje rum en 1 à 2 eetlepels rietsuiker toe.

Plaats de peren in Barbecook's gietijzeren grillpan en plaats centraal op het rooster. Sluit hierna het deksel. Zo worden de peren niet alleen direct maar ook indirect gegrild. Laat de peren ongeveer 30 minuten grillen. Borstel de peren regelmatig in met de boter en de rum mix. Je kan ook gebruik maken van Barbecook's marinade injector. Deze zal ervoor zorgen dat de smaak tot in de kern van de bereiding dringt. 

Klop ondertussen de volle room op en meng met de vanille, zeste van een gewassen limoen en de bloemsuiker. Bewaar de slagroom in de frigo.

Verwarm de room in een pannetje en laat hierin de donkere chocolade smelten. Voeg een klontje boter toe en meng tot een smeuïge chocoladesaus.

Rooster de hazelnoten even en verkruimel de speculaas. Om de noten te roosteren kan je eventueel gebruik maken van een Barbecook grillpan.

Haal de peren van de barbecue en serveer de poire belle Hélène met een bolletje ijs, de warme chocoladesaus en de verse slagroom. Werk de poire belle Hélène af met verkruimelde speculoos, geroosterde hazelnoten en citroentijm.

Om duimen en vingers bij af te likken!

image-two-column -leftimage-two-column -right