Rubia Gallega op de BBQ

Ooit al gehoord van Rubia Gallega? Dit Iberische rundsvlees wordt de laatste jaren steeds populairder in onze regio’s. Bij Barbecook begrijpen we alvast waarom! De Rubia Gallega koe leeft een stressvrij leven op de hoger gelegen weilanden langs de Atlantische kust van Noord-West Spanje. De zilte lucht van de oceaan bepaalt welke grassen en kruiden er kunnen groeien. Dankzij deze voeding is het vlees van de Rubia Gallega volledig doordrongen met unieke smaken. Zin in een lekker stukje vlees op jouw houtskoolbarbecue of gasbarbecue? Geen inspiratie voor jouw volgende BBQ-party? Probeer zeker eens de Rubia Gallega à la Barbecook.

¡Viva La Vida!

Rubia Gallega on the BBQ

¿Rubia Gallega, Qué?

Rubia Gallega wordt ook wel de ‘Spaanse parel’ genoemd! Dit Iberische rundsvlees heeft een zeer lekkere en verfijnde smaak. Het vlees staat gekend om zijn subtiele vetdooradering, ook wel marmering genoemd. Het vlees heeft een kruidige en ziltige smaak en staat bij veel Spaanse sterrenchefs al jaren prominent op de kaart. De smaakbeleving ontstaat door de natuurlijke en vrije levenswijze van deze runderen. In Galicië is het standaard dat Rubia Gallega runderen pas na 7 jaar worden geslacht. Dit is veel later dan andere runderen. De Rubia Gallega heeft dus alle tijd gehad om te genieten van al het goede dat de natuur te bieden heeft. Dit zorgt ervoor dat wij ook extra kunnen genieten achteraf! 

Bereiding van Rubia Gallega op de BBQ

Voor de bereiding van de Rubia Gallega kiezen we voor de Barbecook Siesta 412 Black Edition. Deze gasbarbecue is ideaal dankzij zijn 4 krachtige branders en stevige geëmailleerde gietijzeren roosters. Sluit de gasfles aan en draai alle branders van de Siesta gasbarbecue volledig open met behulp van de automatische ontsteking in de bedieningsknoppen. Voor de Rubia Gallega is het belangrijk dat de BBQ zeker 220 °C haalt. Dit kan je bij de Siesta gemakkelijk volgen op de ingebouwde thermometer.

Haal de Rubia Gallega tijdig uit de koelkast. Zoals met elk stuk vlees is het belangrijk om deze op voorhand op kamertemperatuur te laten komen. Op die manier ‘schrikt’ het vlees minder als het op de hete gietijzeren barbecueroosters wordt gelegd. 

Kruid de Rubia Gallega met peper en grof zeezout en plaats deze centraal op de Siesta gasbarbecue. Het centrale gedeelte van de Siesta noemen we de Dynamic Core. Dit is het warmste gedeelte van de gasbarbecue en dus perfect om vlees dicht te schroeien. Na enkele minuten draai je de Rubia Gallega om en laat je het stuk verder garen. Om de Rubia Gallega perfect te garen is een klein beetje buikgevoel nodig. Om stress te vermijden kan je gebruik maken van Barbecook’s digitale kernthermometer. Deze geeft een seintje wanneer de correcte kerntemperatuur en dus de perfecte cuisson wordt bereikt. 

Haal de Rubia Gallega van de Siesta gasbarbecue en laat nog even rusten in aluminiumfolie. Gril ondertussen de groene asperges kort langs elke kant! Besprenkel met olijfolie, peper en zout.

Tip: zin in een bijgerechtje bij je Rubia Gallega? Super bekend in Spanje en heerlijk op de grill: Pimientos de Padrón. Kleine groene pepertjes met een lekkere, zachte smaak! Even grillen en afwerken met grof zeezout! Buen provecho!

Barbecook accessoires

Bij een lekkere Spaanse Rubia Gallega op de barbecue horen goede, kwalitatieve barbecue accessoires. Kies voor onze praktische Barbecook bamboe snijplank met sapgeul en ons Olivia chefmes! Gemakkelijker werken kan niet! 

image