Goed begonnen is half gewonnen
Om de pulled pork van een goede, intense smaak te voorzien raden we aan om het vlees één dag op voorhand te marineren. Rooster het korianderzaad kort in een droge pan. Doe alle kruiden en de suiker in een vijzel en stamp fijn. Voeg het gebakken korianderzaad toe en herhaal deze handeling. Pel vervolgens de look en snij deze fijn. Meng alles samen en wrijf het vlees in met deze mengeling. Dek het vlees af met folie en laat één nacht in de koelkast rusten.
Bereiding van pulled pork: een combinatie van roken en grillen
Voor de bereiding van pulled pork maken we gebruik van de Barbecook Oskar. Dankzij de Oskar wordt roken kinderspel: een ingebouwde thermometer, een geëmailleerde afwerking en een regelbare luchttoevoer. Heb je geen Oskar? Geen probleem, roken kan met om het even welke barbecue die een deksel heeft. Het kan bijvoorbeeld ook perfect met een van onze gasbarbecues!
Belangrijk: haal het vlees tijdig uit de koelkast, ongeveer een uurtje voor je begint te roken. Laat wat kers rookchips weken in water, laat vervolgens uitlekken, wikkel in enkele blaadjes aluminiumfolie en prik er wat gaatjes in.
Maak de kolen aan met de Barbecook houtskoolstarter. Eenmaal de kolen heet zijn, leg je het pakje rookchips op de kolen en het gemarineerde stuk varkensvlees op de gril. De Oskar zou een temperatuur tussen 100 en 120°C moeten hebben op dit moment. Voor extra smaak kan je in de bouillonschaal van je Oskar nog wat cider gieten. We geven de voorkeur aan appelcider, maar uiteraard zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Laat de rookoven z'n werk doen. De gaar- en rooktijd zijn afhankelijk van de grootte van het stuk vlees. Gebruik dus een digitale thermometer en wacht tot het varkensvlees een kerntemperatuur van 70°C heeft bereikt. Eenmaal 70°C bereikt, smeer je de varkensschouder rijkelijk in met barbecuesaus naar keuze. Daarna laat je het stuk vlees nog 1,5 uur lang op dezelfde temperatuur doorgaren. Controleer regelmatig of er nog voldoende cider in de schaal zit, of de temperatuur ok is en of er voldoende rook circuleert. Na 1,5 uur wikkel je de varkensschouder in aluminiumfolie en laat je het vlees doorgaren tot een kerntemperatuur van 88°C. Dit is een richtlijn. Als je bijvoorbeeld een kerntemperatuur van 95°C bereikt, is dit absoluut geen probleem.
Nu zou je pulled pork ongeveer klaar moeten zijn. Om te testen of het vlees lekker zacht is, kan je even prikken met een satéprikker door je aluminiumfolie. Gaat dit vlotjes? Dan is je pulled pork klaar om te veroberen! Leg het in een grote schaal en trek het uit elkaar met twee vorken. Meng er nog wat barbecuesaus door.
Warm de broodjes even op op de BBQ en grill de rode ui kort. Serveer het warme, krokante broodje met de pulled pork, koolsla, gegrilde ui, een frisse mayodressing en/of barbecuesaus. Smakelijk!
-split-item-sidebar-
Ingrediënten
VOOR DE MARINADE:VOOR DE BEREIDING: