Zalm op een rookplank

Heb jij (nog) geen rookoven in huis, maar wil je je vis op de BBQ voorzien van een heerlijk rooksmaakje? Barbecook to te rescue! Dankzij Barbecook’s aanbod aan rookplankjes geef je jouw stukje vis een lekker rokerig aroma. In dit recept maken we zalm op een rookplank klaar. Een aanrader!

Cedar-plank smoked salmon

Hoe werkt een rookplank?

Het klinkt raar, een houten plankje op de barbecue, maar het is een absolute aanrader! Barbecook biedt 3 verschillende soorten rookplankjes aan: uit cederhoutbeukenhout en elshout. Alvorens je zo’n rookplank gebruikt, dien je het voor enige tijd te laten weken in water. Plaats eventueel iets zwaar bovenop het rookplankje, zodat het goed onder water blijft. Voordat je met je rookplank aan de slag gaat, is het aangeraden je bereiding eerst even heel kort te grillen op de barbecue. Hierdoor zal de rookplank meer smaak afgeven aan je bereiding. Daarna dien je de in water geweekte rookplank even boven een directe hittezone van je BBQ te leggen. Eenmaal de onderkant donker wordt en je rook ziet, draai je de rookplank om. Je legt er vervolgens de bereiding op en legt de plank boven een indirecte hittezone van de BBQ. Het roken kan beginnen!

Bereiding van zalm op een rookplank

Voor de bereiding van zalm op een rookplank, gebruiken we een limited edition toestel van Barbecook: de Edson ‘Belgian Red Devils’ barbecue. In het kader van het EK 2021, blijven we graag in thema met de landen waar België het tegen op moet nemen. Voor de match tussen België en Finland gaan we dus voor dit typisch Noorse recept van zalm op een rookplank. Origineel en overheerlijk!

Kies voor een cederhouten rookplank. Laat de rookplank voor minstens 1 uur in water weken. Mix ondertussen alle ingrediënten voor de marinade in Barbecook’s sauspannetje uit rvs. Borstel het stuk zalm rijkelijk in met de marinade en laat voor minimum een halfuur intrekken.

Steek de Edson ‘Belgian Red Devils’ BBQ aan met behulp van een houtskoolstarter, breng naar een temperatuur van ongeveer 180 °C. Eenmaal de BBQ grill-klaar is, leg je de zalm heel even op het rooster. Neem het stuk er na 20 seconden terug af. Leg nu de geweekte rookplank ook even boven een directe hittezone op je BBQ. Eenmaal de onderkant van de plank een donkere kleur krijgt, draai je hem om. Daarna leg je de zalm erop en leg je de rookplank boven een indirecte hittezone (maak vooraf de hittezones door de kolen naar één bepaalde kant te harken). Gril de zalm voor ongeveer 25 minuten tot de zalm niet meer doorzichtig is en de buitenkant lichtjes krokant wordt. Gebruik bij voorkeur een Olivia dome of iets anders die fungeert als deksel. Dit zal zorgen voor een zo goed mogelijk resultaat.

Snij het stuk zalm in twee en serveer met een frisse sla.

Geniet ervan!

image