Gerookte zalm met whisky

Gerookte zalm, we zijn er massaal aan verknocht. Veelzijdig en verrassend, zalm kan je verwerken in een hoop recepten: in een salade, een quiche of gewoon op een toastje bij de aperitief. Gerookte zalm kopen we vaak kant-en-klaar in de supermarkt. Zalm roken kan je echter makkelijk zelf, het is helemaal niet moeilijk. Wij maken in dit recept zalm in de rookoven en geven er graag een verrassende toets van whisky aan. Ontdek hoe je Barbecook’s gerookte zalm met whisky klaarmaakt!

Smoked salmon with whisky

Zalm, lekker én gezond

Tegenwoordig willen we allemaal zo gezond mogelijk eten en leven. Vaak botsen we tegen het probleem dat we gezonde voeding niet altijd even lekker vinden. Wel, dan kunnen we je alvast meedelen dat zalm wél lekker en gezond is! Zalm zit boordevol vitamines en goede vetten en je zou er ook slimmer van worden! Voordelen genoeg, toch?

Bereiding van gerookte zalm met whisky

Zalm roken doen we in Barbecook’s Oskar rookoven. Qua rooksmaak kiezen we voor appel, deze rookchips geven een zoete en milde smaak af.

Om warm te roken wordt aangeraden je ingrediënten vooraf te pekelen. Dit doe je door je ingrediënten in een zoutmengsel te leggen voor enige tijd. Het zout wordt versterkt met allerlei specerijen. Voor dit recept van gerookte zalm gaan we voor volgende smaakmakers: jeneverbessen, venkelzaad en peperbollen. Kneus de specerijen in een vijzel en meng onder het zout en de suiker.

Wrijf allereerst de zalmmoten in met de whisky en pekel ze vervolgens in het kruidenzout. We raden aan het mengsel samen met de zalmmoten in afsluitbare diepvrieszakjes te steken en ze in de koelkast te leggen voor 12 uur lang.

Haal de zalm na 12 uur uit de koelkast en spoel al het zout af onder koud water. Dep droog en leg op een bord of in een potje. Laat nu nog eens 12 uur drogen in de koelkast.

Steek je Oskar rookoven aan met behulp van de houtskoolstarter. Wikkel de in water geweekte appel rookchips in aluminiumfolie, prik er enkele gaatjes in en leg het pakketje op je houtskool. Vul de bouillonschaal met tijm, rozemarijn, een scheut witte wijn en wat water. Leg de zalm op het rooster en rook voor anderhalf uur op 60 à 80 °C.

Haal uit de rookoven. Laat even rusten en serveer. Je zal zien, gerookte zalm met whisky is een topper!