Hoe maak je een vuurschaal veilig aan?

Urenlang napraten rond een vuurschaal, hemels! Een vuurschaal kan je het hele jaar door gebruiken, het heeft zijn charme tijdens elk seizoen. Het zorgt voor extra sfeer tijdens een gezellige zomeravond, maar is ook uitgelezen tijdens de winter met marshmallows en een warme chocomelk. Een fleecedekentje erbij en je kan er een extra lange en vooral magische avond van maken. Het is echter een kunst om een vuurschaal op een goede en veilige manier aan te steken. Wij leggen je hier uit hoe het moet.

How do you safely light a fire basket?

Voorbereiding

Je vuurschaal veilig aanmaken begint met een goede voorbereiding. Het is belangrijk je vuurschaal op een veilige, open plek te plaatsen. Doe dit op een goede afstand van bomen, struiken of houten tuinhuisjes. Zet je vuurschaal steeds op een volledig vlakke ondergrond. Als je de schaal op je gras plaatst, zorg er dan voor dat je gras kort gemaaid is en giet vooraf wat water op deze plek. Verder is het ook aangeraden rekening te houden met de windrichting. Dit om te voorkomen dat een van je gasten volledig uitgerookt raakt, niet bepaald aangenaam! Een goeie tip om te weten van waar de wind komt is door een natte vinger in de lucht te steken. Waar het koud aanvoelt, daar komt de wind vandaan. Ten slotte raden we aan altijd je voorzorgen te nemen en blusmiddelen binnen handbereik te houden. Denk hierbij aan een emmertje met zand of een blusdeken, eenvoudige manieren om ongevallen te voorkomen of gevaarlijke toestanden een halt toe te roepen.

image -left

De vuurschaal aanmaken

Een vuurschaal aanmaken kan je wat vergelijken met het aansteken van je haardvuur. Leg allereerst wat aanmaakhout en enkele Barbecook aanmaakblokjes op de bodem van je vuurschaal en steek ze aan met behulp van de extra lange lucifers of aansteker van Barbecook. Bouw vervolgens een piramide met een 5-tal houtblokken. Je werkt het best met stukken beuk of eik om een gelijkmatige hitte te creëren. Eik en beuk branden lang en geven mooie vlammen. Het is belangrijk dat je hout droog is. Indien dit niet het geval is, sist het hout in je vuur, heeft het amper warmte en veroorzaakt het donkere rook. Zorg er vervolgens voor dat de wind goed zit om het vuur aan te wakkeren. Blaas ook zelf regelmatig wat lucht door je vuur. Gebruik in geen geval een vloeibare brandstof zoals spiritus, dit is levensgevaarlijk. Eenmaal je vuurtje brandt, is het de kunst om dit te onderhouden en op gelijke temperatuur te houden. Dit doe je door steeds houtblokken toe te voegen op de plaatsen waar het minder gloeit. Succes!

image

More bbq inspiratie