Ultieme tips voor vlees op de BBQ

Niets beter dan een goed stuk vlees op de BBQ! Rijkelijk gemarineerd, op-en-top mals en de perfecte temperatuur, dankzij de juist technieken en het gepaste materiaal kan het allemaal. Hieronder geven we je enkele fantastische tips voor vlees op de BBQ en vertellen we welke Barbecook accessoires ideaal zijn om jouw barbecue meat experience tot een hoger niveau te tillen! 

Tips & tricks for meat on the BBQ

De talloze mogelijkheden van vlees op de BBQ dankzij Barbecook’s accessoires

Barbecook kwam op de proppen met enkele handige accessoires om het bereiden van vlees op de BBQ makkelijker en plezieriger te maken. Dus barbecue meat lovers, zet je schrap!

Barbecook hamburgerpers

Hamburgers? Heerlijk! Zelfgemaakte hamburgers? Nog beter! Dankzij de handige hamburgerpers van Barbecook tover je dé perfecte burgers tevoorschijn! Voortaan geen discussies meer mogelijk over een te kleine of te grote hamburger. Dankzij deze pers maak je perfect gelijke burgers. De ingemaakte groefjes zorgen voor de typische markering in je burger. Deze tool is beschikbaar in twee varianten: eentje voor het maken van drie miniburgers en eentje voor een iets grotere burger. De burgers kan je vervolgens bakken met behulp van Barbecook’s handige hamburgergrill

image -left

Barbecook ribrek

Ribbetjes, een echte barbecueklassieker voor de barbecue meat lovers onder ons! Gebruik het ribrek van Barbecook om deze lekkernij op een indirecte manier te bereiden. Zo nemen deze kanjers veel minder plaats in en kan je tegelijkertijd nog andere zaken grillen. Wij zijn fan!

 
image -left

Barbecook worstenklem

In een broodje, met een smeuïge puree of een hemelse couscoussalade, je kan heel wat lekkere gerechten uit je mouw schudden met worst in de hoofdrol! Maak het jezelf gemakkelijk en schaf de Barbecook worstenklem aan om dé perfecte barbecueworsten te serveren.

 
image -left

Barbecook Dutch oven a.k.a. sudderpot

Voor de geduldige barbecue meat lovers onder ons zijn er de Barbecook sudderpotten, ook wel gekend als Dutch ovens. Deze gietijzeren potten gebruik je in combinatie met je BBQ of vuurschaal en zijn ideaal om low & slow te koken. Wat dacht je van heerlijke pulled beef?

Barbecook smoker box

Een rooksmaakje toevoegen aan je vlees? Het kan! Barbecook biedt verschillende soorten rookchips aan die je barbecue meat dish tot een hoger niveau tillen! Varkensvlees op het menu? Kies dan bijvoorbeeld voor kers rookchips! Hou je eerder van rundsvlees? Ga dan eens voor appel rookchips, je zal versteld staan! Bij een gasbarbecue leg je de rookchips in Barbecook’s smoker box. Bij een houtskoolbarbecue wikkel je ze in enkele vellen aluminiumfolie en leg je ze rechtstreeks op je kolen.

image

Extra tips voor barbecue meat lovers

  • De meest gangbare manier van barbecueën is direct grillen: rechtstreeks boven de kolen of de branders van je gasbarbecue je stuk vlees bakken. Deze methode is ideaal om kleinere of dunnere stukken snel klaar te maken, of om grotere stukken dicht te schroeien. Wat velen echter niet weten is dat je ook indirect kan grillen. Bij indirect grillen wordt het vlees niet boven, maar naast het vuur gebraden. Dit doe je met een afgesloten barbecue. Bij een houtskoolbarbecue hark je de gloeiende kolen naar de linker- en rechterkant en leg je je vlees in het midden. Het wordt dan op een langzame manier gegaard door de warme lucht die in de barbecue circuleert. Bij een gasbarbecue schakel je idealiter de branders in het midden uit en laat je die aan de zijkant aan. Indirect grillen is perfect om grote stukken vlees te bereiden. Deze methode kan je het best vergelijken met het klaarmaken van vlees in de oven. Om de gaartijd in de gaten te houden is het aangeraden een digitale thermometer te gebruiken.
  • Grillmarkeringen op je bereidingen zorgen voor dé ultieme barbecue meat experience! Werk hiervoor met een proper gemaakt rooster, liefst in gietijzer. Gietijzer houdt namelijk de warmte goed vast. Op de plekken waar je bereiding het rooster raakt, krijg je dan de typische donkere grillstrepen.
  • Haal je vlees al wat vroeger uit de koelkast en laat het binnenshuis op kamertemperatuur komen. Zo schrikt het niet als het op de grill komt te liggen en vermijd je een taai resultaat!
  • Het is aangeraden je stuk vlees ruim op voorhand te marineren of met een rub in te wrijven om extra smaak toe te voegen en uitdroging te voorkomen.
  • De Bourgondiërs onder ons hebben vaak de neiging hun bereiding rijkelijk te bestrooien met zout alvorens het op de barbecue te leggen. Dit is echter geen slimme zet. Zout onttrekt vocht uit je ingrediënten, waardoor het vocht op de oppervlakte van je vlees gaat liggen. Dit zorgt ervoor dat je vlees minder (snel) bruin wordt. Kies er dus liever voor om vooral na het grillen zout te gebruiken.
  • Leg je stuk vlees pas op de barbecue als deze laatste voldoende warm is. Dit kan je simpelweg testen door je hand boven het vuur te houden. Houd je het slechts enkele seconden vol? Dan is het rooster warm genoeg. Bakken maar!
  • Prik niet in je vlees wanneer je het omdraait of verlegt, dit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat het vocht eruit wegsijpelt en je vlees kurkdroog wordt! Gebruik liever een tang.
  • Eenmaal je stuk vlees klaar is, laat je het best nog even rusten in aluminiumfolie. Daarna snijd je het vlees tegen de draad in en… smullen maar!

image

More bbq inspiratie